Aktualności, Dęblin, Z życia szkół

Wybrali najlepszych kucharzy

Opublikowano 27 kwietnia 2013, autor: M

Andżelika Filipek i Alicja Filiks zwyciężyły w konkursie „Kucharz na medal”. Kolejna edycja potyczek kulinarnych odbyła się 25 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie. Tym razem organizatorzy postawili na potrawy kuchni regionalnej.

Konkurs „Kucharz na medal” cieszy się ogromną popularnością wśród uczniów klas szkoły zawodowej i technikum gastronomicznego. Do tegorocznej edycji zgłosiła się rekordowa liczba drużyn. Ostatecznie, po przeprowadzonej selekcji, do rywalizacji zakwalifikowało się 10 zespołów.

– To już piąta edycja konkursu kulinarnego. Celem tegorocznego była popularyzacja tradycyjnych potraw regionalnych charakterystycznych dla różnych regionów Polski – wyliczają organizatorzy. Ocenie podlegały smak, wygląd i aranżacja potrawy, a także dobór składników oraz sposób i technika jej przyrządzenia.

Uczniowie mieli 180 minut na przygotowanie konkursowego dania. Aromat przyrządzanych potraw przyciągnął liczną rzeszę uczniów, którzy dopingowali swoim kolegom i koleżankom.

Komisja konkursowa nie mogła narzekać na brak różnorodności potraw. Każdy z jej członków znalazł własnych faworytów. – W tym roku poziom był znacznie wyższy niż w poprzednich latach. Uczniowie gotują z wielką pasją i zamiłowaniem. To jest odzwierciedlenie tego, czym się interesują. Wszyscy wykazali się wielkimi zdolnościami – relacjonowali po degustacji członkowie jury. Jednakże spośród tak wielu smaków i zapachów trzeba było wyłonić zwycięzców. Po długich i burzliwych obradach podjęto decyzję.

Kucharzami na medal zostały Andżelika Filipek i Alicja Filiks, które przygotowały „Łososia smażonego z sosami”. II miejsce zdobyły Karolina Cichowska i Ilona Kęska za  „Kwaśnicę”. Na III miejscu uplasowały się Dorota Olejarz i Katarzyna Bilska ze „Schabem po góralsku”. Za oryginalność i aranżację wyróżniono Paulinę Drachal i Julię Kucharską, które wykonały „Zawijaki”.

W konkursie wzięłi udział także: Łukasz Kowalski (kluski z makiem), Kuba Kwiatkowski i Aneta Przybysz (zrazy wołowe z sosem żurawinowym), Sylwia Rudzka i Monika Prygiel (schab ze śliwką), Agnieszka Węgier i Ewelina Skrzypczyńska (kurczak w potrawce po warszawsku), Szymon Stosio i Sebastian Grudzień (makówka śląska), Konrad Gogłoza i Angelika Jaworska (krokiety ziemniaczane z mięsem).

Napisz komentarz »